Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Свят

Израелските сили убиха четирима палестинци на Западния бряг

Израелските сили убиха четирима палестинци на Западния бряг в понеделник. Това съобщава „Ройтерс“, като цитира палестински служители.

Израелската гранична полиция твърди, че е открила огън по превозно средство, което се е опитало да ги прегази по време на арест за опит за нападение по-рано през деня.

Официалната палестинска информационна агенция WAFA съобщи, че израелските сили са открили огън по превозно средство близо до село извън град Рамала. То съобщи, че израелските сили по-късно са влезли в селото и осем души са били ранени по време на сблъсъци.

Насилието на Западния бряг, което се увеличи още преди войната в Газа, ескалира допълнително със засилени израелски военни нападения, насилие от заселници и палестински улични нападения.

Междувременно, палестинската групировка „Хамас“ приветства в понеделник резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, подкрепяща предложението за прекратяване на огъня в Газа.

Групировката е готова да си сътрудничи с посредниците за прилагането на принципите на плана.

„Хамас“ приветства това, което е включено в резолюцията на Съвета за сигурност, която потвърждава постоянното прекратяване на огъня в Газа, пълното изтегляне, размяната на затворници, реконструкцията, връщането на разселените в районите им на пребиваване, отхвърлянето на всяка демографска промяна или намаляване в района на Ивицата Газа и доставката на необходимата помощ на нашите хора в ивицата“, се казва в изявление на въоръжената група.

Групировката е готова да участва в непреки преговори за прилагане на принципите, „които са в съответствие с исканията на нашия народ и съпротивата“.

Съветът за сигурност на ООН прие в понеделник резолюция, изготвена от САЩ, подкрепяща предложението, очертано от президента Джо Байдън, за прекратяване на огъня в Газа.

Русия се въздържа от гласуването, докато останалите 14 членове на съвета гласуваха „за“. САЩ финализираха текста си в неделя след шест дни преговори между членовете на съвета.

Приемането на документа бе очаквано.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън прави близкоизточна обиколка в опит да търси подкрепа за предложения от президента Джо Байдън план за примирие.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *