22.07.2024

Пламен Димитров: Икономиката страда през последната една година и то не само заради политиката, а и заради рецесията в Западна Европа

В предаването „Лице в лице“ по бТВ Пламен Димитров, каза че методиката, по която смята Световната банка не е за най-богатите държави, за които уж България се е била присъединила. „Просто методиката, числата всеки може да ги види, са далеч като БВП на глава от населението. С високодоходните има редица държави, ако ги видим, ще видим, че няма как да се гордеем, че сме с тях. Т.е. тази група е много широка и не съвпада с държавите членки на ОИСР“.

Смятам, че икономиката страда през последната една година и то не само заради политиката, а и заради рецесията в Западна Европа, обясни Димитров. „Германия и други наши основни пазари в ЕС това се отразява в загуба на работни места вече директно в България. Политиците не чуха това, което им говорим за бизнеса от поне 6 месеца насам. Ние сме предложили редица мерки, които трябва да се вложат веднага“.

Най-важното е да се даде мярка подобна на 60:40 през Кодекса на труда обаче, смята Димитров. „Да има възможност да не се уволняват хората, а те да отидат в Бюрото по труда и да получават 60%. Но за това се иска допълнителни ресурси.“.

На второ място проблемът, който стои е енергетиката, заяви Димитров. „Всичко беше отложено преди изборите, само че там бомбите цъкат. Едната от най-тежките е 250 милиона лева бяха гласувани за 4 г., така че за тази година тези 250 милиона не са осигурени и мини „Марица Изток“ се чудят откъде да осигурят заплатите. Трябват пари, които не са предвидени в бюджета“.

бТВ, „Лице в лице“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *