22.07.2024

Доц. Киселова: Атанасова и Белазелков трябва да довършат мандата като конституционни съдии

Конституционният съд ще разгледа по същество искането за обявяване за противоконституционен изборът на новите членове Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

Според доц. Наталия Киселова казусът е обект на частична противоконституционност. „Когато НС прие решението за избор на съдиите, предвиди 9-годишен срок, в който да заемат длъжността. Ден след него трябваше да влезе в сила тълкувателно решение, че съдиите, които не бъдат избрани непосредствено след като е приключил мандата на предишните, няма да изкарат 9 години, а само да довършат мандата. В тази връзка КС трябва да обяви, че Белазелков и Атанасова ще работят още 7 години. Те не бива да участват в гласуването, защото се отнася за тях“, смята тя.

По думите ѝ има и други казуси, които потенциално могат да бъдат обявени за противоконституционни. „Един от тях е този за двойното гражданство на депутати и министри, както и процедурата по формиране на служебно правителство и непрекъсваемостта на мандата на НС, също и квалифицираните мнозинства, с които се избират членове на други държавни органи“, посочи тя.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *