Диетолози разбиха митовете за червеното месо

Червеното месо има лоша слава, щом стане дума за здравословно хранене. Почти всеки лекар или диетолог ще ви посъветва да ядете по-малко червено месо и повече фибри.
Диетолози разказаха пред Parade дали червеното месо е здравословно, или не, както и как редовната му консумация може да повлияе на организма.
Когато определяме дали червеното месо е здравословно, важно е да знаем точно за какъв вид месо говорим. Диетологът Патриция Колеса обясни, че червеното месо се отнася към мускулните меса като говеждо, телешко, свинско и агнешко.
„Въпреки че червеното месо поражда противоречия през последните години, то може да бъде включено в балансирана диета“, казва тя.
Според нея това месо съдържа хранителни вещества като протеини, желязо и цинк, които не се срещат в много други видове храни.
„Червеното месо е един от най-добрите източници на хем желязо, форма на желязо, която е с висока бионаличност и лесно се усвоява от тялото. Това го прави особено ценно за хора с ниски нива на желязо или недостиг на желязо“, посочва диетологът Кристина Илиен.
В същото време тя препоръчва червеното месо да се яде не повече от два пъти седмично, пише БГНЕС.