Кои са най-скъпите сирена в света

Ще разгледаме някои от най-скъпите сирена в света.
Първото е Гурай Глас (Gorau Glas) – сирене, произведено от краве мляко във ферма във Великобритания. Около 450 грама от този продукт се продават за 40 долара.
Сиренето Бофор д’ете произхожда от френска планинска област и се продава в Ню Йорк за около 250 евро/кг. Това сирене се произвежда от краве мляко в ограничени количества през летните месеци и има богат, маслен вкус с лек орехов аромат.
Бито Сторико се приготвя от козе и краве мляко, като неговото зреене продължава десет години, което обяснява цената му от 450 евро/кг. Сиренето е с твърда текстура и леко сладък послевкус.
Moose Cheese е сирене от мляко на американски лос, което струва 500 евро/кг. Млякото се добива само от май до септември.
Качокавало Подолико е едно от най-популярните сирена в Италия с цена от 350 евро/кг. То се прави от мляко на крави от породата Подолика, отглеждани в Южна Италия и има леко пушен вкус и еластична текстура.
Пуле е едно от най-скъпите сирена в света с цена от около 1000 евро/кг. Произвежда се от магарешко мляко; животните живеят в защитена местност в Сърбия. За един килограм сирене са необходими двадесет и пет литра мляко. Вкусът е сладникав с лек солен финал.
„Златно сирене“ е най-скъпото сирене в света, съдържащо ядливи златни люспи и струващо повече от 2000 долара за 450 гр.
Причините за високите цени на тези сирена са разнообразни: някои се произвеждат от мляко на редки животни, което е трудно за добиване, други зреят в продължение на години, което увеличава разходите за производство, а трети се произвеждат в малки количества, което повишава тяхната ексклузивност.