27.04.2025

Мазните храни ускоряват разпространението на рака

В допълнение, нивото на фибронектиновия протеин в белите дробове се повишава

Испански учени установиха, че мазните храни могат да допринесат за по-бързото разпространение на рака, съобщи Medical Xpress.

В експеримент върху мишки с тройно отрицателен рак на гърдата изследователи от Националния онкологичен център показаха, че прекомерната консумация на мазнини активира процеси, които помагат на туморните клетки да проникнат по-лесно в други органи, по-специално в белите дробове.

Мишките с наднормено тегло показват повишена функция на тромбоцитите, кръвни клетки, участващи в съсирването. Тези клетки били заобиколени от туморни клетки в плътен пръстен, което според учените пречело на имунната система да ги разпознае и унищожи. В допълнение, нивото на фибронектиновия протеин в белите дробове се повишава, създавайки благоприятна „почва“ за закрепване на тумора.

Когато животните преминеха към редовна диета, параметрите се нормализираха и броят на метастазите намаля. Учените предполагат, че проследяването на диетата и активността на тромбоцитите може да подобри ефективността на лечението при хора с рак на гърдата.

Източник: БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CAPTCHA ImageChange Image