Учени разясниха защо се влюбваме

Споделете лесно и бързо тази публикация

Полски учени от университета във Вроцлав разясниха еволюционните корени на любовта.
Tя гарантирала на рода по-добри репродуктивни шансове и пречела на детеубийствата, пише в. “Дейли мейл”, цитиран от БТА.

Екипът подробно изучил начина на живот на племето хадза в Танзания, което не използва съвременни контрацептивни методи. Учените установили, че страстните любовни партньорства водели до по-многобройно потомства. Това е важало и за нашите далечни праисторически предци. Любовта им е давала еволюционно предимство пред останалите.

Установило се също, че любовта пречи на мъжките екземпляри, както при приматите, така и при хората, да посягат на своите деца и да ги нараняват. Екипът на Пиотр Сороковски включил три компонента, за да измери силата на любовта- интимност, страст и отдаденост. Те се основават на Триъгълната теория, създадена през 1985 година от психолога Робърт Стърнбърг. Най-важни в случая били страстта и отдадеността, които увеличавали броя на сношенията – а оттам и шансовете за по-многобройна челяд.

Любовта карала обема на човешкия мозък да расте и стимулирала нашите възможности да се грижим един за друг и да си сътрудничим. А това от своя страна довело до още по-големи възможности пред взаимната любов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *