Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

В четири общини има високо качество на въздуха, обяви министърът на екологията

В четири общини в последните две години има високо качество на въздуха. Той отговаря на всички показатели, по които може да бъде изследван. Това заяви пред Би Ти Ви служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова.

По думите ѝ качествен въздух има в общините Сливен, Пирдоп, Добрич и Девня. Тя добави, че от 2011 г. има видимо намаление за цялата страна на концентрираните фини прахови частици. Все пак този проблем оставал сериозен през зимата.

„Това се случва заради отоплението на дърва и въглища, както и заради транспорта. За справянето с проблема са предвидени 115 млн. лв. европейски пари, които да бъдат разпределени между общините“, каза още Костова.

Тя уточни, че проверката на дейността на министерството е установила забавяне на някои обществени поръчки, но няма сериозни нарушения. В момента се работило в посока да не бъдат спрени европарите по въпросните обществени поръчки.

Костова успокои, че към момента няма проблем с обема на язовирите в страната. Тя изрази увереност, че предстоящият дъждовен сезон няма да донесе наводнения, тъй като има свободен обем в язовирите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *