Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Последни новини

Прокуратурата в Пловдив проверява Центъра за настаняване на възрастни хора с деменция

Прокуратурата в Пловдив проверява Центъра за настаняване на възрастни хора с деменция след случаи за насилие и грубо отношение. Центърът е част от социалните услуги, които предоставя община Пловдив. От там обявиха, че виновните служители ще бъдат уволнени.

Проверката на прокуратурата започна вчера. Тя ще бъде извършена от Криминална полиция. Вчера извънредно в дома за хора с деменция влязоха и от общината, въпреки че тяхната проверка е почнала още миналата седмица и тя ще бъде за всички социални услуги на територията на общината.

Представители на всички социални служби в общ. Пловдив също влязоха на територията на дома. Заговори се за уволнения.

На настоящия етап проверката касае две констатирани от нас престъпления.

Едното е т.нар. злепоставяне, което означава да бъдат поставени в опасност възрастни, болни хора, които са в невъзможност да се самоопазват, по такъв начин, че да бъдат поставени в някаква опасност и не им е оказана помощ, както и за принуда.

Принуда в случая намираме, че е упражнена спрямо хора, карани да вършат нещо, което очевидно е извън тяхната воля. Наказанията, които за тези две престъпления предвижда Наказателния закон са съответно 3 и 6 години лишаване от свобода, коментира Атанас Илиев, прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.

Анести Тимчев, заместник-кмет на община Пловдив, коментира, че в момента, в който този проблем се появи, много бързо се организира дейността на дирекция „Социално подпомагане“ и Министерството на труда и социалната политика. По заповед на кмета на гр. Пловдив започнахме бърза проверка на всички социални заведения, на всички места където се ползват социалните услуги, допълни той. Нещата се развиват много бързо и ние ангажираме един голям екип от общината, който да проучи каква е ситуацията навсякъде.

„Днес започва организиране на среща на членовете на семействата, чиито родственици се намират тук“, каза още Анести Тимчев.

В доклада са констатирани нарушения.

В рапортната книга, където трябва да се отразяват всички тези действия неправомерни, нищо не е вписано и се вписват абсолютно телеграфно, което не е правилно. Констатирани са и други нарушения, коментира от своя страна Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане“- Пловдив.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *