25.07.2024

Община Балчик е финалист за Черноморските Оскари

default

Градът пази богатството на седем цивилизации
Запазила културата и историческото богатство на седем цивилизации община Балчик е финалист за престижните Черноморски Оскари 2020, съобщава ВИП Комюникейшън.

Церемонията ще се състои на 21 август в един от най-бързо развиващите се морски курорти у нас.

Ежегодно градът е домакин на поредица от културни събития, включващи фестивали, художествени пленери, концерти и други. Това бе повод градът да получи званието „Фестивален град на Балканите“.
Балчик е един от най-древните европейски градове. Градът е създаден преди повече от 2600 години от йонийски колонисти върху руините на много по-ранно селище, известно с името Круни. Сведения за историята на града са получени от множеството находки, намиращи се в историческия музей в Балчик.
В залите на музея са представени находки от открития елинистически храм на Понтийската майка на боговете. Храмът е единствен по рода си на Балканите, както с уникалните си размери, така и с големия брой епиграфски паметници и скулптурни и релефни изображения на богове, сред които се откроява величествената храмова статуя на Кибела.
В близост до Белия град се намират природни забележителности като природен резерват “Балтата”, калолечебния курорт “Тузла”. Ваканционното селище „Албена“ е пример за съчетаване на чудесни условия за семейна почивка, спорт и екологична зелена среда.
Село Кранево е привлекателно с широката си плажна ивица, многобройната си леглова база и разнообразни форми на туризъм – спа, рекреативен, спортен, детски, фестивален, семеен.
Двете голф игрища на територията на общината – Блек Сий Рама и Лайтхаус са сред най-красивите терени в Европа, привличащи почитатели на аристократичната игра от цял свят.
Най-известната забележителност в Белия град е Архитектурно-парков комплекс “Двореца” – бивша лятна резиденция на румънската кралица Мария де Единбург. В границата на резиденцията е разположена и Ботаническата градина – друга известна забележителност на града. В комплекса могат да се разгледат християнски, ориенталски, мюсюлмански, тракийски и римски символи. Ботаническата градина включва удивителна колекция от кактуси, екзотични растения – каучуково, бонбонено, книжно дърво, древно гинко, метасеквоя, едроцветна магнолия. Растителните видове в градините на Двореца са над 3000 вида.
Крайбрежната алея на Балчик е отправна точка за разходка на всички пристигащи в града туристи. Многобройните ресторанти край нея предлагат разнообразни специалитети от традиционната и световна кухня. Изцяло обновената алея е и място за разходка с велосипед, който може да се наеме от изградената байк система в региона.
 През 2019 г.  най-успешните компании от Черноморския регион бяха отличени на официална церемония на открита сцена върху скалистия бряг на уникалния не само за страната ни, но и за света хотелски музей АРТ комплекс АНЕЛ в Созопол.  Министри, депутати, лидери на браншови организации и медийни партньори връчиха 22 златни статуетки на призьорите, а титаните на родната сцена – Васил Петров, Силвия Кацарова, Панайот Панайотов и оперната прима Гергана Николаева пяха по време на церемонията.
VIP COMMUNICATION PR Agency продуцира и организира също годишните награди за луксозно строителство Luxury Property Awards – октомври 2020, журналистическите призове Media Awards, Балканските награди за Туристическа Индустрия – декември 2020, Балканските Бизнес Награди и Националните Медицински Награди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *