Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Здравият сън намалява риска от сърдечна недостатъчност

Американски кардиолози установиха, че хората, които не страдат от безсъние и други нарушения на съня, развиват сърдечна недостатъчност с 42% по-рядко от връстниците си с такива проблеми, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Специалисти от университета Тулейн в Ню Орлиънс са оценили качеството на съня на доброволци по пет показателя – продължителност, наличие на хъркане, безсъние, проблеми с бодростта през деня и времето на събуждане. Разкритите от тях модели подчертават важността на здравословния сън за предотвратяване на сърдечна недостатъчност.

Сърдечната недостатъчност и свързаните с нея проблеми с кръвообращението остават една от първите три причини за преждевременна смърт при възрастните хора в повечето развити страни. Около 5% от мъжете и 3% от жените страдат от болестта, но този брой може да се утрои до средата на века.

Проф. Ци Лу и колегите му са анализирали данни, събрани от британските им колеги в проекта „Биобанк“. В него са участвали повече от 400 000 доброволци, като са дарили ДНК за анализ и са се подложили на цялостен физически преглед.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *