Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Проф. Ангелов: Над 1 милион българи вече са ваксинирани

Постигнахме изключително много спрямо други държави. От съседните ни страни постигаме по-добри резултати спрямо строгостта на мерките. Българите си връщаме свободата и нормалния живот. Това каза в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. Той отново благодари на българите, които спазват мерките и носят маски.

1382 са новите случаи на коронавирус при направени 14082 теста. Положителни са под 10% от направените проби. В болница остават 7168 пациенти, 697 от тях в интензивни отделения. Починалите с COVID-19 са 96 души, излекуваните – 3013, обобщи данните министърът в оставка. Над 1 милион българи вече са ваксинирани, посочи той.

За поредна седмица се запазва положителна и трайна тенденцията в отношението излекувани – потвърдени случаи.

Заведенията ще могат да използват не повече от 50% от капацитета им, съгласно заповед на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов. Това е поредна стъпка към разхлабване на мерките, които бяха наложени заради пандемията.

Вече бяха разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им. Отпаднаха и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

Малко по-рано здравният министър в оставка Костадин Ангелов заяви на заседание на Министерския съвет в оставка, че решението на Народното събрание за преговори за доставка на руската ваксина „Спутник V“ противоречи на българското законодателство, а също така и на европейската здравна политика. Ангелов посочи, че руската ваксина все още няма одобрение от Европейската агенция на лекарствата и че без такова одобрение тя не може да бъде използвана в България.

Той добави, че в понеделник се очакват още 200 000 дози от ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“ и ако се създаде необходимата организация страната може да постигне колективен имунитет.

От своя страна премиерът в оставка Борисов също каза, че въпросът за доставка на руската ваксина може да бъде обсъждан едва след одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *