Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Красота & Здраве Култура Любопитно

България е част от световното турне на филм на Хилъри Клинтън в Световния месец за борба с ендометриозата

За пета поредна година Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“  ще проведе мащабна кампания с цел повишаване на информираността относно заболяването ендометриоза.

 

В навечерието на Ендо Март 2023, на 28 февруари 2023 г от 17ч. в Дом на киното, гр.София, фондацията ще бъде домакин на специална прожекция от световното турне на филма “Below the belt” (Удар под кръста-порочният кръг на ендометриозата) с продуценти Хилъри Клинтън, Росарио Доусън и Шанън Кон.

 

Документалният филм представя вдъхновяващите истории на четири пациентки, търсещи отговори за мистериозните си симптоми, за да разкрие важни аспекти на живота с ендометриоза – от менструалното табу и неглижирането на симптомите от лекарите до широко разпространените проблеми в здравните системи по света. Филмът открехва завесата пред личния свят на жените с ендометриоза и влиянието, което това заболяване оказва върху ежедневието им, взаимоотношенията им с близките и професията им.

През призмата на ендометриозата – заболяване, което засяга всяка девета жена, филмът показва как обществото често отхвърля, подценява и не вярва на жените.

 

„Толкова е влудяващо, че женското здраве все още бива пренебрегвано сериозно! Трябва да направим повече, за да продължим да повишаваме познанието за ендометриозата, и да мотивираме медицинската професия дотолкова, че да ни предостави подкрепата и услугите, от които наистина имаме нужда. Трябва ни подкрепа на национално ниво! След като изгледах филма, осъзнах важността на този проблем, и реших, че искам да направя каквото мога, за да помогна и да продължа този разговор в обществото, за да получим вниманието, което диагнозата ендометриоза заслужава!” – Хилъри Клинтън на премиерата на филма Удар под кръста – порочният кръг на ендометриозата (Below the belt) в САЩ.

Прожекцията на филма ще бъда последвана от кратка дискусия, в която ще се включат  изявени медицински специалисти, психолози, журналисти и пациенти. Основни партньори на събитието са МЦ “Д-р Щерев” гр.София и Гедеон Рихтер.

 

Както всяка година, фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” организира безплатни прегледи за жени с ендометриоза в цялата страна през март и април 2023 г. Пълният списък от медицински заведения, предлагащи безплатни консултации ще бъде обявен тук до края на м.февруари 2023 г.

 

***

 

Ендометриозата засяга 1 от 10 жени в репродуктивна възраст, но все още е малко позната публично. Заболяването често може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози, може дори да протича тихо и безсимптомно, затова в световен план статистиката казва, че са нужни между 7 и 10 години за точна диагноза. Една жена средно посещава 8 различни доктори, за да получи точна диагноза. Късното поставяне на диагноза има пряко отношение към по-тежкото протичане на заболяването, както и към нивата на безплодие при жените. Между 30% и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза. В контекста на застаряващото население на България, навременната диагностика и лечение биха променили много човешки съдби и сбъднали мечтата за дете в много семейства.

Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ е първата в България неправителствена организация на жени, засегнати от заболяването ендометриоза. Фондацията работи в тясно сътрудничество с лекари от водещи медицински заведения в страната, специализирани в женското и репродуктивно здраве. Основна цел на фондацията е повишаване на информираността относно ендометриозата, популяризиране на съвременните медицински и алтернативни методи на лечение, и акцент върху значението на ранната диагностика.

 

Като член на World Endometriosis Organizations и World Endometriosis Society (глобални организации областта на клиничната практика, проучванията, образованието и застъпничеството в сферата на ендометриозата и аденомиозата), фондацията има достъп и ползва множество полезни ресурси, като пренася световно утвърдени добри практики в България. Бидейки част от World Endometriosis Society, със своите 27 страни-членки, WEO е важен двигател на промените за жените с ендометриоза по целия свят. 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *