Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Нинова: Оттегляме кандидатурата си за управител на БНБ, няма да участваме в нареден мач

„Новата коалиция ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предварително си слагат хора и овладяват държавата, а нашите кандидатури служат за легитимация на това задкулисие. Няма как да го позволим. Така че днес парламентарната група взехме решение заедно с Николай Каварджиклиев, че оттегляме неговата кандидатура за управител на БНБ.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

Тя подчерта, че БСП не желае да участва в нареден мач, припомняйки случилото се при избора на управител на НЗОК. „Ние издигнахме изключително качествен човек за управител – професионалист, почтен, без нито една забележка. Естествено, беше отхвърлен, не като оценка за професионализъм и почтеност, а заради точно такъв нагласен мач. Както виждате, днес отново се гласуват правила, които да бъдат подчинени точно за избора на един определен човек“, изтъкна Нинова.

По нейните думи в парламента се разиграва задкулисие, като се имитира демократичен процес на справедлив избор, но вместо това се случва нареден избор на договорено задкулисно лице за управител на определен орган.

„Николай Каварджиклиев е изключително висок професионалист, доказал се в кариерата си, към когото няма никакви забележки и съмнения за корупция. И ще бъде употребен, за да легитимира уж демократичен избор за нещо наредено предварително. Както знаете, водещите парламентарни групи вече обявиха кой ще управлява БНБ, а всички знаете слуховете за подуправителите – това ще бъде представител на ДПС и представител на ПП“, обясни Корнелия Нинова.

„Решението ми е взето поради това, че преди да минат изслушванията и дебатите в комисия и в зала, две политически сили обявиха тяхното решение. Аз не виждам смисъл да продължавам повече с този театър и предпочитам да не ме свързват с това“, заяви Николай Каварджиклиев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *