Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Любопитно Общество

Учени посочиха броя на тото фишовете за гарантирана печалба

Математици от университета в Манчестър са изчислили колко фиша трябва да купите, за да спечелите със сигурност от Националната лотария на Великобритания.

Като взели за пример националната лотария на Великобритания – Lotto, която тегли шест числа от 1 до 59, Дейвид Стюарт и Дейвид Кушинг установили, че 27 е най-малкият възможен брой фишове, необходими за гарантирана печалба.

Авторите на изследването са описали решението чрез прилагане на математическа система, наречена крайна геометрия, която е съсредоточена около триъгълна структура – крайната проективна равнина на Фано. Всяка точка от структурата е начертана в двойки числа и е свързана с линии, така че всяка линия генерира набор от шест числа, което съответства на един фиш.

Били необходими три равнини на Фано и два триъгълника, за да покрият всичките 59 числа и да генерират 27 комплекта фишове. Изборът на билети по този начин гарантира, че независимо кой от 45 057 474 възможни комбинации ще се случи, поне един от фишовете ще има поне две общи числа, казват учените. При всяко теглене на шест числа две трябва да се появят на една от петте геометрични структури, което гарантира, че ще се появят на поне един фиш.

Въпреки този успех изследователите подчертават, че тяхната теория е интересна само от изчислителна гледна точка, тъй като шансовете за печалба са изключително малки. Според изчисленията 27 фиша ще струват 54 паунда. В почти 99% от случаите тези пари няма да се върнат, казва математикът Питър Роулет.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *