Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Вътрешният министър: Решението за смяна на главния секретар е взето и изцяло и единствено от мен

Категорично Кирил Петков не е искал нищо от мен във връзка с кадровите решения в МВР. Това е решение, взето лично от мен.  Това заяви в студиото на „Събуди се“ вътрешният министър Калин Стоянов, коментирайки думите на главният секретар в оставка Петър Тодоров, че именно съпредседателят на „Продължаваме промяната“ е поискал отстраняването му.

Не успях да изслушам на цяло интервюто на господин главният секретар пред Мариета Николаева, но предполагам, че той отново е говорил това, което напоително говори през последните няколко дни. Колегите от министерството се шегуват, че този човек в рамките на няколко дни е дал повече интервюта, отколкото през двете години на поста като главен секретар. Кирил Петков е един от многото народни представители, които в рамките на тези три месеца са идвали при мен. Категорично не е искал нищо от мен във връзка с кадрови назначения. Това решение е взето и изцяло единствено от мен, подчерта министърът.

И допълни: „Искам да поясня нещо, което в многото напоителни интервюта на господин главният секретар – той тактично спестява. Още в първите дни, в които аз взех поста като министър на вътрешните работи, проведох два разговора с него. И в двата разговора категорично му заявих, че няма да разчитам на него и няма как да продължим да работим заедно. Тогава той категорично ми заяви, че не възнамерява да освободи поста и с усмивка на лице ми каза, че ако преценя – да пробвам процедурата през президента“.

Стоянов подчерта, че в продължение на две години е работил заедно с Тодоров, от времето, когато министърът е бил директор на ГДБОП. Аз познавам този човек в продължение на тези две години, през които той имаше възможността да бъде мой пряк ръководител. Аз в детайли познавам този човек, най-вече неговите качества, възможности и не на последно място, начините по които взима решения. Имам предвид, че в много от случаите се взимаха неточни, неадекватни и ненавремени решения, категоричен е вътрешният министър.

Стоянов подчерта, че е „еднакво отдалечен от абсолютно всички политически партии и най-вече от техните политически лидери“. Решението си за смяната на главния секретар, аз съм го взел още в първите дни, тъй като, както казах преди малко, аз го познавам много добре. Считам, че има хора, които ще се справят много по-добре на този пост от него. Разбирам и усещам нападките на господин Демерджиев, бившият вътрешен министър. Изключително агресивно и нападателно отношение към Министерството на вътрешните работи и в частност към мен. Но в крайна сметка, от многото говорене на господин Демерджиев, в което нищо не казва, става известно само и единствено едно нещо. Според него, в Министерството на вътрешните работи всички са виновни за всичко, само той и главният секретар не са виновни за нищо.

Той обясни, че в мотивирания доклад до президента, който е изготвил са посочени конкретни случаи, в които според него липсвала „тотална комуникация между отделните структури и липсва координация, организация и контрол от страна на главния секретар на МВР“. „Един такъв случай е примерът с убития психолог в София. Няма как многократно подарени сигнали от неговата майка да са оставали неглижирани и това е довело до смъртта на този човек. Да обясня и за убийството на Митко от Цалапица. Ако тогава са взети адекватни, бързи и точни решения, ние сега нямаше да издирваме заподозрения за убийството, където и да се намира той в Европа. Имаме насоки. Издирването на човека продължава. Вчера се видях за пореден път с майката на Митко. Изяснил съм и обстоятелството, че с моя заповед от тази седмица дисциплинарно е уволнен началникът на  РУ Стамболийски“.

Вътрешният министър подчерта, че има заповед за ареста на заподозрения за убийството на Митко. Имаме насока и сме в много тясна комуникация с колегите от партньорските служби. Имаме насоки, че той е в Германия.

Стоянов изрази учудване от информацията за новоназначени в МВР служители, които имат дисциплинарни производства за сексуално посегателство над свои колежки, както и други дисциплинарни нарушения, както твърди главният секретар в оставка. „За първи път чувам за такива колеги с такива сексуални… имам предвид някакви нарушения, които са правили. Така че това ще се провери. Ако има нещо такова, би следвало да има образувани дисциплинарни производства, които аз ще проконтролирам и ще видя на какъв етап са“, заяви Стоянов.

Вътрешният министър коментира и убийството на Алексей Петров. От самото начало работим по множество версии, като за момента част от тях са за евентуално отмъщения за ситуации назад в годините. Друга версия, която ние извеждаме, е неуредени финансови отношения. Работим по всички възможни версии. След като се проверят, едва тогава ще бъдат отхвърлени. За момента нямаме нито заподозрян пряк извършител, нито и поръчител. Това са изключително добре подготвени престъпления. Предполагам, че жертвата е била обект на наблюдение изключително дълъг период от време. Изучени са абсолютно всички навици, хобита, маршрути, които посещава. Трудно се разкриват тези престъпления. Работят сериозен екип от хора. Всеки ден в пет часа се провежда оперативно заседание, на което се анализира цялата постъпила оперативна информация.

Нова телевизия, „Събуди се“

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *