Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Свят

Рекордни валежи в Хонконг

Хонконг бе засегнат от рекордни валежи, най-тежките от близо 140 години насам, предадоха световните агенции. Азиатският финансов хъб бе засегнат преди седмица и от преминаването на супертайфун, а сега страда от наводнения, довели до нарушения на транспорта заради проливните дъждове. Това са най-тежките валежи от 1884 г. насам в мегаполиса.

Друг мегаполис – Шънджън, който е съседен на Хонконг, също пострада от дъждовете, които са най-значими там от 1952 г. насам. Районът преживя по-рано през лятото екстремни метеорологични явления и рекордни температури. Падналите валежи за период от 24 часа Според учени всички тези метеорологични събития са влошени от климатичните промени. Засега няма жертви на обилните валежи, затворени са училищата, преустановени са някои митнически услуги на границата между Хонконг и Шънджън. Властите се готвят и да изпускат вода от местните резервоари, което би могло да доведе до локални наводнения в някои северни части на територията на Хонконг.

На някои метростанции пероните са били наводнени и една от линиите е частично затворена. Пътищата също са били превърнати в реки и насред тях има закъсали автобуси и коли, които са наполовина под вода. Според хонконгската метеорологична агенция в града са паднали в периода 23 ч. полунощ вчера средно 158,1 милиметра дъжд, като на места те са били 200 милиметра. Издаден е черен код за опасно време – най-висшата степен по хонконгската скала. Валежите са последици от тайфуна Хайкуи, който в началото на седмицата връхлетя Тайван, където изкорени дървета и повреди пътища, преди да се отправи към Южен Китай вече като буря. В Тайван ранените от стихията бяха около 100. Южен Китай бе засегнат миналия уикенд от два последователни тайфуна – Саола и Хайкуи.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *