Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Петкова: Почти всички софийски структури са номинирали Антон Хекимян

В предаването „Лице в лице“ по Бтв, снощи Теменужка Петкова, каза че почти всички софийски структури са номинирали Антон Хекимян. „Той е публична фигура, разпознаваем е. Той е един млад и интелигентен човек. Въпреки това нищо не му е пречило да бъде критичен към нас. Това е един много добър избор за столични.“

Във връзка с преминаването на страната ни към зеления преход, Петкова заяви: „Териториалните планове за справедлив преход са изключително важни, те обаче не са справедливи. Не бива да се тръгва към закриване на въглищните централи и уволняване на тези, които работят там. „Най-важното е, че тези планове не са били обсъждани от пряко засегнатите хора от региона. В тези планове няма нито един предвиден лев за междинни технологии. Никой не е помислил как ще бъдат обезщетени тези хора. Няма как да се работи без тези мощности. Те осигуряват 50% от електроенергията на страната, а зимата – до 60%. Кой инвеститор ще дойде в региона на Стара Загора, ако няма работна ръка. Най-фрапиращ е индикативният списък, в който щели да попаднат определени фирми“, обясни тя.

„Приканвам всички отговорни институции да не неглижират проблема с въглищните централи“, заяви бившият енергиен министър.

„Никой не знае как точно са били подбрани тези 11 фирми. Те ще си разпределят финансиране в размер на малко над 1,6 млрд. лева. Основната им дейност е свързана с изграждането на фотоволтаични инсталации. Проблемът е, че не е имало публичност и прозрачност при избора на тези компании“, алармира тя.

Според Теменужка Петкова тези планове трябва да бъдат коригирани. „В случая не става дума за доверие и недоверие, а за контрол. Ако ние затворим въглищните си централи трябва да ни кажат с какво ще ги заменим. Проблемът ще засегне всички нас. Този преход трябва да е плавен и да не застрашава енергийната сигурност на страната. Ние имаме запаси от лигнитни въглища за следващите 60 години. Каква по-голяма енергийна сигурност от това“, посочи бившият енергиен министър.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *