Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Любопитно

5 причини да използвате адвокат при сделка с имот

Без значение дали сте купувач или продавач на недвижим имот, правите замяна, делба или учредявате ипотека, трябва да защитите максимално добре своя интерес. Обикновено тези сделки са свързани със сериозни финансови интереси. Евентуалните грешки, допуснати при тях или попадането в схема за имотни измами, могат да имат сериозни последици. Това прави ролята на адвоката от съществено значение за осигуряване на безпроблемно протичане на процеса – от първоначалното проучване на имота, до изповядване на сделката пред нотариус и вписването ѝ.

В тази статия ще посочим 5 от най-важните причини да използвате адвокат при имотни сделки.

1. Адвокатът ще проучи цялостната история на имота и собствеността.
Това е от особена важност в случаите когато сте купувач. С правните си знания и опит адвокатът може да извърши необходимите проверки за историята на имота. Ще проучи собствеността и ще ви запознае с евентуални проблеми или тежести върху имота. Продавачът или брокерът нямат никакъв интерес да съобщават тази информация, тъй като може да се провали сделката.

2. Адвокатът ще защитава само вашия интерес.
Може би най-важната причина да използвате услугите на адвокат е, че той ще защитава само вашите интереси по сделката. При проблеми с имота, липсващи документи, неясна собственост, адвокатът може да ви посъветва да се откажете от сделката или да ви даде други възможни решения.

3. Съдействие при преговори и споразумения
Адвокатът не само предоставя правна консултация, но ще ви помогне при преговорите с другата страна и/или с банката. Често банките изискват от бъдещия купувач множество документи и променят изискванията си към него. По този начин създават трудности за финализирането на сделката. Вашият адвокат ще ви посъветва как да постъпите и ще ви разясни задълженията, с които ви предлагат да се ангажирате.

4. Участие при подписване на документи
Присъствието на адвоката по време на подписването на документите и изповядването на сделката гарантира, че страните разбират задълженията си и са спазени законовите изисквания. В случаите, когато продавате имот, чрез участието на адвокат се предпазвате от попадане в схема за имотни измами.

5. Полза при последваща сделка с имота
Адвокатът, познаващ историята на закупения от вас имот и детайлите по сделката ви ще бъде полезен и при бъдещо разпореждане. Например, ако решите, че искате да го продавате, дарявате, заменяте или делите адвокатът ви значително ще улесни процеса по продажбата.

В заключение можем да кажем, че адвокатът играе важна роля в процеса на сделка с недвижими имоти в България, осигурявайки законност, сигурност и защита на правата на клиента. Неговото участие допринася за по-бързото и успешно приключване на сделката, предпазва от евентуални правни проблеми, съдебни спорове и имотни измами.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *