Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Доц. Ангел Кунчев: Разпространението на коклюш ще продължи, най-вече в организирани колективи

Разпространението на коклюш ще продължи, най-вече в организирани колективи. В четири училища в София вече имаме нещо като епидемичен взрив, но не е голям. Най-големият е в 145 ОУ – 8 деца, другите са по шест, по три. Има засегнато едно частно училище. Това вероятно ще се появи и в страната. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в BTV „Тази сутрин“.

Ако една кашлица се задържа повече от седмица, 10 дни, две седмици и не се поддава на нормалното лечение с антибиотици, трябва да предприемат изследване за коклюш, съветва доц., Кунчев.

У нас има 66 случая на коклюш, като повече са на деца, които се намират в период преди реимунизацията на 12 години. По думите му, когато заболяването влезе в училище или детска градина, мерките не са особено ефективни.

Съгласно наредбата се издирват контактните лица, поставят се под медицинско наблюдение. Изолира се случаят, за да не създава нови контакти и да не заразява други деца. Обикновено контактните, които заболяват са или деца от близкото обкръжение, или от класа. Не е като грипа или морбилите, просто да минеш и да се заразиш. С това сравнително добро имунизационно покритие няма условия за чак такива драматични развития, каза главният държавен здравен инспектор.

Диагностиката на коклюш вече ще бъде безплатна и ще може да се прави не само в Центъра по заразни и паразитни болести, но и в РЗИ-София. Идеята е в бъдеще да се отворят още центрове в Пловдив, Бургас и Варна.

По думите на доцент Ангел Кунчев грипната вълна и COVID-19 отшумяват.

COVID-19 е под 2 на 100 000 заболеваемост, което е супер ниско. Всички щамове са производни на Омикрон. Изненади няма, надявам се така и да остане. В преходен период сме, в който не боледуваме кой знае колко. Разбира се, има циркулация на най-различни респираторни вируси, допълни той.

Единствените три европейски страни, които за момента нямат нито един случай на морбили сме България, Исландия и Кипър, каза главният държавен здравен инспектор.

При варицелата и скарлатината мина сезонът. Те са много характерни със зимно-пролетна сезонност – март, април. При варицелата има 800 случая за една седмица, но в сравнение с миналата година е с 3000 случая по-малко. Подобно е и при скарлатината – 335 са за седмицата, което е с 900 по-малко от миналата година. Намираме се в сравнително светъл период, посочи доцент Кунчев.

По думите на доц. Ангел Кунчев вече трябва да избягваме тревните площи, тъй като започват заболяванията, предавани с комари и кърлежи.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *