Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Политика Последни новини

Процедурите, конституционните промени и ефектът от тях

Конституцията е предвидила временно съвместяване на длъжностите, включени в каталога от потенциални кандидати за служебен министър-председател. След като го е предвидила, няма значение какво пише в закона, защото конституционната норма има непосредствено действие. Това заяви в студиото на БНТ „Денят започва“ доц. Борислав Цеков – доктор по конституционно право, по повод извънредно заседание на Народното събрание с една точка в дневния ред – приемане промените в Закона за БНБ на второ четене, за да може да се изпълни процедурата по назначаване на служебен министър-председател според новите правила в Конституцията.

Добре е, че сега уреждат техническите детайли. При всички положения, става дума за следната елементарна фигура: Конституцията е предвидила, че тези длъжностни лица могат да бъдат; тогава, когато се вземе решение, че едно от тях може да бъде служебен министър-председател, се прекъсва изпълнението на заеманата служба – сега се урежда, че това ще бъде под формата на неплатена отпуска; след това заема длъжността, а след прекратяване се връща на предишната длъжност. Няма никакви основания за твърденията за противоконституционност, разясни доц. Цеков.

Д-р Иван Брегов – правен експерт в Института по пазарна икономика, добави, че Конституцията поставя изискване кандидатите за служебен министър-председател „да не са в политическа несъвместимост и да имат свой политически неутралитет“.

Знаем, че те ще заемат този пост по силата на конституционна норма, а не като представители на политически сили, излъчени от тях. Така че и аз не виждам условия за противоконституционност, заяви той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *