ВСЕ ОЩЕ ИМА ГОЛЯМ РИСК ЗА ХОРАТА В ХИТРИНО

Споделете лесно и бързо тази публикация

Предупреждават от кризисния щаб на селото

Все още има голям риск за хората няколко дни след трагичния инцидент в Хитрино. Това съобщиха на брифинг в селото от кризисния щаб.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви пред журналисти, чепредстоят две важни фази в работата през днешния ден.Първата е инсталиране на фланец или така нареченото тампониране на най-опасната цистерна, от която продължава да има изтичане на газ.Тя поясни, че тази задача е специфична и носи рискове, но увери, че е направен план, за да се минимизират.

Вътрешният министър допълни, че след тази задача екипите имат готовност да продължат с изваждането на най-крайните цистерни.В същото време главен комисар Николай Николов, директор на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”, каза, че са успели да минимизират риска. Той разказа още, че остава една от главните задачи за ограничаване до минимум влизането на външни лица. Николов разкри, че има опити на външни лица от фирми, под формата на експерти, да влязат в отцепения периметър, което според него е недопустимо и безотговорно.

Нивото на застрашеност пада в сравнение със събота и неделя, но все още има опасност за живота на хората, предупреди той.По думите му всички автомобили ще бъдат преместени от северната в южната част, на по-високите нива.По-рано беше съобщено, че всички 12 катастрофирали цистерни в Хитрино са източени и могат да бъдат преместени.Само една от тях е критична. Но и тя ще бъде обезопасена и преместена през следващите дни.На място остават да работят 28 пожарникари.Припомняме, че в събота сутринта 26-вагонова композиция с пропилен и пропан-бутан дерайлира. Вследствие на теч от едната цистерна и запалване избухна взрив. При инцидента загинаха седем души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *