Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Масови протести във Флорида с искане за по-строг контрол върху оръжията

Масов протест в американския щат Флорида с искане за по-строг контрол за огнестрелните оръжия, предава БНТ. Хиляди се включиха в различни прояви с искане за законови промени, продиктувани от масовото убийство в училище в щата, след което загинаха 17 души.

„Засрамете се“ – това скандираха стотиците протестиращи във Форт Лодърдейл.

Ученици, учители и родители настояват политиците да предприемат необходимите мерки и да ограничат възможността за притежание на оръжие. Демонстрацията се състоя пред сградата на федералния съд в града. А огромната мъка е изместена от гняв и ярост. Особено сред младите хора, според които бездействието на Вашингтон погубва бъдещето.

Сред протестиращите бе и една от оцелелите от кланицата в гимназия „Марджъри Стоунман Дъглас“ – 18-годишната Ема Гонсалес.

„Всички те казват, че става дума за психически проблеми. Но ние трябва да обърнем внимание, че не е само! Той нямаше да нарани толкова много хора ако беше с нож“, коментира Ема.

На 14 Февруари бившият възпитаник на училището – Никълъс Крус, нахлу в сградата и с полуавтоматична пушка отне живота на 17 души. В емоционалната си реч Ема за пореден път се зарече стрелбата в Паркланд да бъде последната.

„Ако не направите нещо, за да спрете това, жертвите на изстрелите ще стават все повече… И ние ще сме безполезни за вас, ненужни! Всички политици, които вземате пари от Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия – засрамете се!“, допълни оцелялата.

В следващите дни подобни протестни акции са планирани и в други градове на САЩ.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *