Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Последни новини Свят

СЗО призова за ваксиниране на 10% от населението на всяка държава до септември

От началото на годината досега са регистрирани повече случаи на Covid-19, отколкото през цялата 2020 година. При сегашните темпове броят на смъртните случаи ще надмине общата им численост за миналата година до месец. Това прогнозира генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус и призова за ускоряване на ваксинацията:

„Призовавам всички държави-членки да подкрепят мащабна кампания за ваксиниране на поне 10 процента от населението на всяка държава до септември и до края на годината да постигнем целта си за имунизиране на поне 30 процента. Това е от решаващо значение срещу тежко протичане и смъртни случаи в резултат на заболяването“.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон призова Световната здравна организация да има правомощия за бързи посещения в съответните страни в случай на огнища с потенциал да предизвикат пандемия и да получава достъп до данни.

Освен това в предварително записано обръщение към годишната министерска среща на организацията Макрон се обяви за подобряване на финансирането ѝ:

„Трябва да подобрим финансирането на Световната здравна организация, така че тя да бъде по-устойчива, по-предвидима и по-малко зависима от няколко големи донора. Трябва да разгледаме и предложенията за значително укрепване на независимостта и авторитета на организацията“.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *