18.07.2024

Как ще бъдат компенсирани потребителите заради високите цени на горивата

Само най-уязвимите групи от населението ще получат подкрепа заради високите цени на горивата. Това предвижда законопроект, приет от енергийната комисия към парламента за второ четене.

Според него няма да се върне компенсацията от 25 стотинки, която получаваха шофьорите като намаление на цената на горивата до края на миналата година. Вместо това ще бъде създадена нарочна схема от Министерството на финансите за подпомагане на най-нуждаещите се изцяло за транспортни разходи.

Парите за помощ ще бъдат набирани от компаниите, които внасят и преработват руски суров петрол. Те ще трябва да плащат на държавата вноски, които ще се изчисляват по следната формула.

Всеки месец министърът на икономиката ще трябва да определя средномесечна цена на петрола тип „Брент“ и на уралския петрол. Разликата между двете цени ще се умножава по 0,5. Така получената стойност ще се прилага спрямо количествата, които напускат данъчните складове на дружествата. Тази информация пък ще идва от Агенция Митници.

Депутатите счетоха, че така няма да лишат компаниите изцяло от свръхпечалба, за да може да облагат после и нея с 33% по формула.

Средствата ще се събират във Фонда за енергийна сигурност и оттам ще бъдат разпределяни по схема, предложена от Министерството на финансите. Предстои след окончателното гласуване на законопроекта, тя да бъде подготвена и приета на Министерския съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *