Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Food Изборът на редактора Любопитно Общество

Какви са цените на морските дарове по морето

След като през изминалата седмица основна тема беше колко струват свинските пържоли по морето, сега е време да проверим какво се случва с цените на морските деликатеси.

Няколко десетки са действащите у нас мидени ферми, по данни на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

По Южното Черноморие по-големите се броят на пръсти. От ферма край Созопол на ден вадят по 1-1,5 тона култивирани черноморски миди.

„Това, че е култивирана мида по нищо не се различава от начина на живот, който е в естествена среда. Разликата тук е, че водният стълб е доста по-голям, тъй като е изграден на въжена конструкция и от дъното мидата се намира в порядъка на около двайсетина метра. Това е добре, тъй като не събира пясъци, не събира… от дъното така наречените мръсотии“, каза Димитър Момчилов – собственик на мидена ферма.

По естествен път мидите полепват по въжетата.

Около 12 месеца са необходими на мидата, за да порасне 4 см – такава, каквато ни я сервират в ресторанта.

„Това, както го виждате в момента, една малка част от него отива на пазара, всъщност около 10-15 кг на въже. Цялото нещо се пуска в една машина, тя отбира само едрите миди и се пълнят на чували“, каза Константин Каракачанов.

Добитите миди минават през пречиствателен център.

„Самите проби и самият мониторинг по никакъв начин не дава основание да се притесняваме, че има някакво замърсяване. Пробите са едно към едно като предни години“, посочи Димитър Момчилов.

„Абсолютно всичко, което се пуска в търговската мрежа, е с документи и сертификати, които са минали лабораторни изследвания“, категоричен бе той.

На импровизираната борса край пристанището цената на мидите е „замразена“.

„Както миналата година това е цената – миналата година пак бяха 4 лв., тази година пак са 4″, каза Здравко Христов – продавач.

Повечето ресторанти по морето имат собствени рецепти с миди, а цените варират между 10 и 15 лв. за порция.

„Едни от най-лесните морски продукти за приготвяне, трябват им около 5-6 минути. Правим ги по класическа рецепта, както им казваме в Созопол „Миди по моряшки“ – миди, лук, чесън, девесил или както казват по Северното Черноморие – лющян, масълце, вино и „Воала!“, каза Евтим Стоянов – собственик на ресторант.

Миди продават и нерегламентирани търговци, но те обикновено се събират близо до скалите и нямат документ за произход.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *