Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени Общество

Разработиха първото Методическото помагало по английски език за младежи с увреден слух

20150101_025305
Със заключителен семинар завърши проект „Създаване на обществен център за придобиване на ключови компетентности за младежи с увреден слух, чрез обучение по английски език“, реализиран с финансовата подкрепа на Столична община Програма Европа 2017 от Сдружение „Тишина“, с партньорството на район Триадица и Народно читалище „Йордан Йовков-2014“.
В рамките на проекта е реализирана идеята за разработване на първото Методическото помагало по английски език, автори и съставители на което са д-р Славина Лозанова – преподавател в СУ „Климент Охридски“ и НБУ и Десислава Зарева – преподавател в НБУ. Те с удоволствие споделиха опита и предадоха знания на 20 глухи млади хора в рамките на проекта.
Помагалото е предназначено за учители и учащи със слухови нарушения, но може да се използва и в обучението на чуващи. Приложеният подход при разписване на съдържанието отразява спецификата в общуването и особеностите на ученето при глухота, като представя част от чуждоезиковата информация на български жестов език. Използвани са, също така, популярни текстове от историята на глухите хора по света. Разработени са видеоматериали, които представят основните граматични категории от учебното съдържание, заснети на жестов език от глухи младежи. С помощта на специални баркове към Помагалото глухите хора могат да отварят записани уроци в часовете, видеата на които са качени в YouTube. Необходимо е само да бъде качено специално приложение към мобилния апарат, което е безплатно.
Проектът заложи на ключови компетенции чрез обучение в образователни езикови практики, насочени към надграждане на езиковата компетентност и култура на хората с увреден слух за постигане на интелигентен и устойчив растеж и подобряване качеството на социалния им живот.

20150101_020115 Участниците в проекта споделиха, че обучението по английски език е било много полезно и изказаха благодарност за предоставената възможност. Те получиха специални Сертификати и отбелязаха, че проектът е подпомогнал за повишаване нивото им на образованост, но краткия времеви период на обучение е недостатъчен за осигуряване на по-добри условия за тяхната професионална и социална реализация и мястото им в гражданското общество. Също така изразиха надежда, че обучителния процес ще продължи и разчитат да няма голямо прекъсване, за да продължат надграждането на знанията и повишаването на езиковото ниво.
Проектът е пример за модел на непринудена интеграция на хората с увреден слух и равнопоставеност в процеса на обучението чрез провеждане на лекции, беседи, практически занятия, срещи с доброволци.

На семинара бяха поставени въпроси, свързани с проблемите в езиковото обучение, предизвикателствата и постиженията в образователни езикови практики, насочени към надграждане на езиковата компетентност и култура на хората с увреден слух. Обсъди се инициативата те да бъдат разгледани на специална кръгла маса, на която да бъдат поканени, както хора с увреден слух и представители на неправителствени организации, така също и представители на различни образователни и социални институции от местно и национално значение и представители на медиите, за да се чуят нови предложения и да се търсят възможности за тяхното прилагане.
Заключителният семинар по проекта се проведе с домакинството на Съюза на глухите в България, а сред специалните гости бяха представители на Столична община Програма Европа и общинската администрация, преподаватели от Нов български университет, представители на партньорите по проекта, неправителствени организации и приятели на Сдружение „Тишина“.
БНТ засне филм, който ще бъде излъчен в Специализирано предаване за хора с увреден слух.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *