Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора

Турската лира се срина с нови 3%

Moody’s понижи кредитния рейтинг на 20 турски финансови институции.

Турската лира отново пое надолу, след като Централната банка в страната не успя да върне увереността на инвеститорите, а рейтинговата агенция Moody’s понижи кредитния рейтинг на 20 турски финансови институции.

Към 15:45 ч. българско време курсът на турската валута се е понижил с около 3% спрямо този на американския долар и така един долар се обменя за 6.44 лири. Спрямо еврото сривът е от около 2.5% и едно евро се обменя за 7.52 лири.

Основното опасение на инвеститорите в Турция остава, че президентът Реджеп Тайип Ердоган и зет му – финансовият министър Берат Албайрак – не правят достатъчно, за да се осигури независимост на Централната банка. Според инвеститорите Ердоган и Албайрак също така трябва да успокоят пазарите и да спрат разпродаването на лири.

„Не виждаме голям риск за икономиката на Турция или за финансовата ѝ система“, каза финансовият министър, цитиран от Hurriyet, попитан какъв е най-големият риск пред Анкара за 2019 г. Moody’s обаче понижаването на кредитния рейтинг на финансовите институции обаче посочи, че е налице повишен риск от влошаване на финансирането в Турция.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *