Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Съдът на ЕС решава за Брекзит

Очаква се днес съдът на Европейския съюз да постанови дали Великобритания може едностранно да се откаже от своето решение да напусне ЕС. Междувременно бе потвърдено, че британският парламент ще гласува утре споразумението с Евросъюза.

Съдът на ЕС трябва да се произнесе дали Лондон може едностранно да се откаже от Брекзит. Генералният адвокат на съда представи по-рано мнение по въпроса, според което Великобритания може да спре процеса на Брекзит, без да търси одобрението на останалите държави членки на ЕС.

Очакваното решение на Съда ще дойде ден преди британският парламент да гласува дали да приеме договореното от министър-председателя Тереза Мей споразумение за напускането на ЕС от страна на Великобритания. Потвърждението за вота се наложи да бъде дадено от „Даунинг стрийт“ 10 след публикации в британски медии, че Тереза Мей се отказва от гласуването.

Разделението на Острова обаче е налице и бе белязано от демонстрации за и против Брекзит. Разделение се чувства и в кабинета. Чуват се прогнози, че депутатите ще отхвърлят споразумението с Брюксел. Ако това се случи, премиерският пост на Тереза Мей е под въпрос.

Сред възможните сценарии в случай на отхвърляне на сделката за Брекзит от страна на британския парламент са предсрочни избори.

Ако парламентът не одобри споразумението с Евросъюза, до 21 дни Тереза Мей трябва да представи ново.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *