Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Огнен ад заплашва Гърция и Турция

През тази седмица синоптиците предвиждат настъпление на африканска жега към Южна Европа – особено Гърция, Турция, Италия, Испания. Статистиката е безмилостна – 48 градуса по Целзий на сянка е измерена в Гърция през 1977 г. – абсолютен рекорд за Европа.

А през 2021 г. в Сицилия термометърът заковава 48.8!

След като през изминалата седмица горещата вълна доведе до покачване да живака до 42 градуса в Гърция, а в Италия достигна 44 градуса, учените предупреждават, че втора гореща вълна ще доведе 47-48 градуса в някои части на Испания, Франция, Гърция, Хърватия и Турция. Този огнен ад беше наречен „Цербер“ от Италианското метеорологично общество по името на триглавия звяр, охраняващ портите на ада. Твърде е възможно досегашните рекорди в Гърция и Италия да паднат – глобалното затопляне работи подмолно, а неразумната експлоатация на природните ресурси допринася за екстремните температури.

Лекарите предупреждават, че се увеличава броят на инфарктите и инсултите – особено сред непредпазливите туристи, пристигащи в Гърция, които нямат необходимата подготовка и тренинг да издържат на непоносимата жега.

Нашите специалисти по сърдечни заболявания също предупреждават да не се пътува на юг заради увеличения брой повиквания към „Бърза помощ“: припаднали от жегите, обезводнени пътници в коли и автобуси, инфаркти и инсулти на хора от всички възрасти, предизвикани от силното слънце, задуха и непоносимите жеги.

Не е без значение, че настъпва и сезонът на пожарите. Гражданска защита призовава да бъдем внимателни: българинът се слави с предпазливост, но това лято тя е особено нужна: затова нека избираме прохладата на нашите планини, край бреговете на язовирите и реките, и най-вече – разхлаждащия бриз по нашето Черноморие.

Не забравяйте да поливате главата си с вода и да пиете много вода! – съветват експертите.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *